EP транспортни ленти
EP транспортни ленти ( полиестер транспортни ленти) се залепени заедно во секвенца со повеќе шарчиња на полиестер, кои се прекриени со гума и пластика. Погодни за транспорт на средни но не масивни материјали и за големи брзини.

 

Материјал
Структура
Код на материјал
Број на слоеви
Ширина
mm
Должина
m
Дебелина на покривка mm
Ткаење
Деформација
Горна површина
Долна површина
Полиестерско платно
Полиестер
Најлон
Полиестер
EP100
2-10
350-2000
10-400
2-12
1-5
 
EP150
2-10
350-2000
10-400
2-12
1-5
 
EP200
2-10
350-2000
10-400
2-12
1-5
 
EP250
2-10
350-2000
10-400
2-12
1-5
 
EP300
2-6
350-2000
10-400
2-12
1-5
 
EP400
2-6
350-2000
10-400
2-12
1-5
 
EP500
2-6
350-2000
10-400
2-12
1-5
 
EP600
2-4
350-2000
10-400
2-12
 
 

 

Својства:
Со предностите на тенка лента и мала тежина, висока истегнувачка сила, отпорност на кинење и абење, отпорност на ерозија од вода/пареа/хемикалии, отпорност на удар, одлична способност за креирање на жлебови, долг работен век. Најчесто се користи во тешки услови на поголеми должини, големи носечки тежини, висока отпорност на хемикалии, исклучиво се погодни за транспорт при влажни услови.


Структура:
Користи полиестер како површен слој, додека структурата на јадрото е иста како и кај обичните транспортни ленти.

 

Стандарди:
GB/T7984-2001, DIN22102,BS490, AS1332, RMA,JISK6322, SABS1173 etc.


Типови:
Покрај основните EP транспортни ленти, постојат и отпорни на оган, на ниски температури, отпорни на абење и трошење, отпорни на топлина, отпорни на хемикалии, отпорни на масло и др.

 

СЕЛЕКЦИЈА НА ПОВРШИНА :

Генерално мала издржливост
Референца : DIN – Z :
Многу економичен средно абразивен / мала големина на материјал.


Средна отпорност на трошење
Референца : DIN - Y, N, RMA 2, BS - N 17, AS – N, JIS – G :
Препорачано за апликации каде има абразија, најчесто над земја. Регуларно се користи за
транспорт на јаглен, кршена руда, варовник, песок, цименто и др.


Висока отпорност на трошење
Референца : DIN - X, M, RMA 1, BS – M24, AS – M, JIS – S :
Висока издржливост против сечење, големи сили, при транспортирање на тешки
камења, камења со остри ивици и високо абразивни материјали.


Супер отпорност на трошење
Референца : DIN - W :
Препорачано за екстремно абразивни апликации како бакарна руда, чакал... Овозможува
висока отпорност без зголемување на дебелината на површинскиот слој и дебелината на лентата.
Отпорни на масло (OR) & Средно отпорни на масло (MOR) :
Специјално се користи на места каде се врши транспорт на висока/средна концентрација на животински
или растителни масла. Специјалниот состав на површината, избегнува оштетување/набабрување на лентата при
транспорт на материјали шо содржат масла од борови, дрвени масла, маслиново масло, петролеум и др.


Класа на издржливост и број на слоеви

Класа на издржливост(KN/m)
2-слојни
3-слојни
4-слојни
5-слојни
6-слојни
160
160/2
200
200/2
250
250/2
250/3
315
315/2
315/3
400
400/2
400/3
400/4
500
500/3
500/4
500/5
630
630/3
630/4
630/5
630/6
800
800/3
800/4
800/5
800/6
1000
1000/3
1000/4
1000/5
1000/6
1250
1250/3
1250/4
1250/5
1250/6
1500
1500/4
1500/5
1500/6
1600
1600/4
1600/5
1600/6
1800
1800/5
1800/6
2000
2000/5
2000/6
2500
2500/6
3000
3000/6


Минимални препорачани дијаметри на ваљаци :
Дијаметар на ваљаци во mm
Број на слоеви
Тип на лента
Код на материјал
2
3
4
5
6
7
8
9
10
EP транспортни ленти
EP100
200
250
315
400
500
630
800
EP125
200
250
315
400
500
630
800
EP160
250
400
500
630
800
1000
1250
EP200
315
500
630
800
1000
1250
1400
EP250
400
630
800
1000
1250
1400
1600
EP300
500
630
800
1000
1250
1400
1600
EP400
630
800
1000
1250
1400
1600
1800
EP500
800
1000
1250
1400
1600
EP600
800
1000
1250
1400
1600

Име:
Е-маил:
Copyright © 2013 INTERNATIONAL CONVEYOR & BELTING PRODUCTS | All Right Reserved